Group 14 Created with Sketch.

PFC-aineet

search Created with Sketch.

PFC-aineet

Jotkut tuotteistamme on suojattu pienemmällä määrällä DWR-aineita kuin toiset. Yhteinen tekijä on kuitenkin se, että kaikki käyttämämme suoja-aineet ovat fluorihiilivapaita.

Ulkoiluvaatteet ja -jalkineet suojataan erilaisilla aineilla, joilla saavutetaan vettä ja likaa hylkivä pinta. Näitä aineita kutsutaan DWR-aineiksi (durable water repellency). Aineissa käytetään luonnollisia vahoja, öljyjä ja tuotettuja kemikaaleja. Kemikaalien käyttö takaa aineiden loistavan toiminnallisuuden, helppokäyttöisyyden ja matalan hinnan. Valitettavasti fluoratut kemikaalit ovat hitaasti hajoavia ja myrkyllisiä ja täten luonnolle ja ihmisille vaarallisia. Tietyt fluorihiilet ovat jo alati kasvavalla kiellettyjen aineiden listalla. Vahingollisten aineiden käyttöä tulee välttää, joten tuotannon käyttämät aineet tulee vaihtaa fluorihiilivapaisiin vaihtoehtoihin.

Emme kuitenkaan vielä ole onnistuneet kehittämään aineita, joilla saavutetaan yhtä hyvä toiminnallisuus. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan tarvitse tuotteita, jotka on valmistettu äärimmäisiin olosuhteisiin. Icebug valmistaa tuotteita eri käyttötarkoituksiin aina ultrajuoksusta koiran ulkoilutukseen ja postinjakoon. Jotkut tuotteistamme on suojattu pienemmällä määrällä DWR-aineita kuin toiset. Yhteinen tekijä on kuitenkin se, että kaikki käyttämämme suoja-aineet ovat fluorihiilivapaita. Varmistumme tästä nimeämällä tietyn DWR-toimittajan ja testaamalla tuotteet ennen kuin ne lähtevät tehtaalta.

Otamme myös osaa kolmevuotiseen POPFREE-projektiin, jonka tavoitteena on vaihtaa teollisuudessa käytetyt PFC-aineet käyttökelpoisiin fluoraamattomiin vaihtoehtoihin. Otimme osaa projektiin yhdessä neljäntoista muun ulkoilu- ja vaatetusalan yrityksen kanssa tavoitteena poistaa käytöstä tuotteidemme käsittelyssä käytetyt fluoratut DWR-aineet asteittain. Yhteensä projektissa on mukana kolmekymmentä yritystä, joiden toimialat vaihtelevat kosmetiikasta paperiteollisuuteen. Lue lisää projektin sivustolta.

Vettähylkivyyttä edistävien aineiden lisäksi PFC-aineita voi löytyä myös muualta tuotteistamme, nimittäin GORE-TEX®-tuotteiden pintakalvon PTFE-materiaalista. Jos kengät hävitetään polttamalla, ilmaan voi joutua PFC-aineita. Olemme päättäneet jatkaa yhteistyötä GORE-TEX®-kankaiden kanssa, sillä GORE-TEX® on sitoutunut eliminoimaan vaaralliset PFC-aineet käyttämästämme laminointiaineesta vuoden 2020 loppuun mennessä. Uskomme edistävämme tavoitetta parhaiten puhumalla aiheesta kuluttajan näkökulmasta.