PFC-yhdisteet

PFC-yhdisteet

Kaikki käyttämämme suoja-aineet ovat fluorihiilivapaita – DWR-aineiden määrä vaihtelee.

Ulkoiluvaatteet ja -jalkineet suojataan erilaisilla suoja-aineilla, joilla saadaan tuotteisiin vettä ja likaa hylkivä pinta. Näitä aineita kutsutaan esimerkiksi DWR-aineiksi. DWR on lyhenne sanoista durable water repellency.

Suoja-aineissa voidaan käyttää esimerkiksi luonnollisia vahoja, öljyjä tai synteettisiä kemikaaleja. Kemikaalit ovat useimmiten toimivimpia, helppokäyttöisimpiä ja edullisia, mutta niillä voi olla myös haittoja. Esimerkiksi PFC-yhdisteiden, eli perfluorattujen kemikaalien haittapuoli on myrkyllisyys luonnolle ja ihmiselle sekä PFC-yhdisteiden hidas hajoaminen. Näiden syiden takia osan pfc-aineiden käyttö on kiellettyä.

Me Icebugilla haluamme välttää vahingollisten aineiden käyttöä, joten olemme vaihtaneet suoja-aineemme kokonaan pfc-vapaisiin vaihtoehtoihin. Emme kuitenkaan vielä ole onnistuneet kehittämään aineita, joilla saavutettaisiin yhtä hyvä toiminnallisuus kuin kemikaaleilla.

Onneksi läheskään kaikki eivät kuitenkaan tarvitse tuotteita, jotka on todella lujasti suojattu ja näin valmistettu kestämään äärimmäisiä olosuhteita. Icebug valmistaa jalkineita eri käyttötarkoituksiin aina koiran ulkoilutuksesta postinjakoon ja ultrajuoksuun. Jotkut kengistämme on suojattu pienemmällä määrällä DWR-aineita kuin toiset. Yhteinen tekijä on kuitenkin se, että kaikki käyttämämme suoja-aineet ovat ilman PFC-yhdisteitä. Varmistumme tästä käyttämällä luotettua DWR-aineiden toimittajaa ja testaamalla tuotteemme ennen kuin ne lähtevät tehtaalta.

Otamme osaa kolmivuotiseen POPFREE-projektiin, jonka tavoitteena on vaihtaa teollisuudessa käytetyt PFC-aineet käyttökelpoisiin fluoraamattomiin vaihtoehtoihin. Olemme mukana projektissa yhdessä neljäntoista muun ulkoilu- ja vaatetusalan yrityksen kanssa. Tavoitteemme on poistaa käytöstä tuotteiden käsittelyssä käytetyt perfluoratut DWR-aineet asteittain. Yhteensä projektissa on mukana kolmekymmentä yritystä, joiden toimialat vaihtelevat kosmetiikasta paperiteollisuuteen. Lue lisää projektin sivustolta.

Vettähylkivyyttä edistävien aineiden lisäksi PFC-aineita voi löytyä GORE-TEX®-tuotteiden pintakalvon PTFE-materiaalista. Olemme päättäneet siitäkin huolimatta jatkaa yhteistyötä GORE-TEX®’in kanssa, sillä GORE-TEX® on sitoutunut lopettamaan haitallisten PFC-yhdisteiden käytön vuoden 2020 loppuun mennessä. Uskomme edistävämme tavoitetta parhaiten tukemalla tätä muutosta.