Vuosi 2019

Vuosi 2019

Icebug on ensimmäinen ilmastopositiivinen ulkoilujalkinemerkki.

Maapallolla ei ole aikaa odotella täydellistä suunnitelmaa. Meidän tulee toimia välittömästi niillä resursseilla, joita meillä on.

Icebug on ottanut suuren harppauksen eteenpäin: olemme nyt maailman ensimmäinen ilmastopositiivinen ulkoilujalkinemerkki. Aloite saa tunnustusta YK:lta ja heitämme haasteen nyt myös kilpailijoillemme.

”Ilmastokriisillä ei ole aikaa odotella, että kehitämme täydellisen suunnitelman. Meidän tulee reagoida tilanteeseen välittömästi niillä resursseilla, joita meillä tällä hetkellä on”, sanoo Icebugin toimitusjohtaja David Ekelund.

Ruotsalainen Icebug on valmistanut ulkoilujalkineita loistavalla pidolla vuodesta 2001 asti. Yritys on tehnyt päästöjä vähentäviä toimenpiteitä jo kauan. Kesällä 2018 Icebug julisti olevansa ilmastopositiivinen yritys vuoteen 2020 mennessä. Haasteeseen lähdettiin alusta saakka niin vauhdikkaasti, että Icebug pääsi tavoitteeseensa jo helmikuussa 2019.

Icebug on mukana YK:n Climate Neutral Now -aloitteessa

”Päätöksemme lähteä mukaan oli hyppy tuntemattomaan. Emme tienneet paljonko kenkien valmistaminen näillä periaatteilla tulisi kustantamaan, mutta meidän täytyi lähteä mukaan haasteeseen. Menneinä vuosina olimme kuitenkin jo kiinnittäneet paljon huomiota toimintamme kestävyyteen, mikä auttoi meitä tavoitteemme saavuttamisessa. Lopulta ilmastopositiivisuuden saavuttaminen oli helpompaa kuin uskoimmekaan”, kertoo Icebugin toimitusjohtaja David Ekelund.

Ilmastopositiivinen Icebug noudattaa Climate Neutral Now -aloitteen periaatteita. Aloite on lähtöisin YK:n ilmastonmuutossihteeristöstä ja koostuu kolmesta yksinkertaisesta toimesta:

 1. Yrityksen tuotannosta, kuljetuksesta ja toiminnasta kertyvät kasvihuonekaasupäästöt mitataan.
 2. Yritys sitoutuu vähentämään päästöjään niin paljon kuin mahdollista.
 3. Yritys kompensoi vuosittain niitä päästöjään, joita ei voida välttää, käyttäen YK:n sertifioituja päästövähennyksiä.
 • David Ekelund
 • David Ekelund: ”Tavoitteeseemme merkittävistä vaikutuksista päästään vain, jos muut yritykset seuraavat esimerkkiämme”.

Icebug haastaa alan muut toimijat

Icebugille suurin haaste on ollut tuotannon päästöjen mittaaminen. Tarkkoja numeroita ei vielä ole, mutta yrityksellä on arvio, jonka mukaan toimitaan. Icebug ylikompensoi päästöjään 30 %:lla huomioidakseen mahdollisen virhemarginaalin. Tämä tarkoittaa, että Icebug on ilmastopositiivinen yhtiö. YK antaa yritykselle tunnustusta aloitteesta.

YK: ”Icebugin tavoittelua alan johtoasemasta ilmastonmuutoksen torjunnassa on ilo seurata”

”Meidän kaikkien tulisi ryhtyä ilmastotoimiin kiireellisesti. On hienoa nähdä, miten Icebug ottaa omalla toiminnallaan johtoaseman ilmastotoimissa ja tukee samalla päästöjenvähennysohjelmia maailmanlaajuisesti. Juuri tämänkaltaisilla toimilla pääsemme nopeammin Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteeseen globaalista, ilmastoneutraalista yhteiskunnasta”, kertoo Niclas Svenningsen YK:n ilmastonsuojelun Global Climate Action -toimintaohjelman johtoryhmästä.

Icebug on tällä hetkellä maailman ainoa ilmastopositiivinen jalkinemerkki. Yrityksen toimitusjohtaja haastaa nyt kilpailijat mukaan:

”Meillä on vielä paljon tehtävää päästöjen vähentämisessä. Päästöjen hyvittäminen ei tarkoita sitä, että toimintaa voi muilta osin jatkaa entiseen malliin. Tavoitteeseemme merkittävistä vaikutuksista päästään vain, jos muut yritykset seuraavat esimerkkiämme”, Ekelund sanoo, ja jatkaa:

”Jos ilmastopositiivisuus on mahdollista meille, on se mahdollista myös muille. Ilmastopositiivisuus on tahdon kysymys. Ilmastokeskustelussa on perinteisesti keskitytty yksilöiden ja poliitikkojen vastuuseen. Nyt on yritysten aika herätä ja kantaa vastuunsa.”

Miten me sen teimme?

Kestävä kehitys on ollut Icebugille tärkeä osa toimintaa jo vuosien ajan. Tästä syystä vuoden 2019 toimintamme vaikutusten mittaaminen ja kustannusten laskeminen oli hieman nopeampaa muihin yrityksiin verrattuna.

Kesän 2018 loppuun mennessä tunsimme, että tahdoimme tehdä vieläkin enemmän. Tunsimme, että meillä oli yrittäjinä ja johtajina moraalinen velvollisuus omalta osaltamme edistää ilmastonmuutoksen torjumista. Yksittäisten negatiivisten vaikutusten torjuminen ei enää tuntunut riittävältä. Keksimme niksin päästäksemme lähemmäs tavoitettamme täydellisen kestävästä toiminnasta ja ilmastopositiivisuudesta: aloimme hyvittää päästöjämme ylijäämällä. Määrittelimme lupauksemme: Icebugista tulisi ilmastopositiivinen yritys vuoteen 2020 mennessä. Mutta miksi odottaa vuoteen 2020, jos voimme ryhtyä toimiin heti?

Lupauksemme: Päätöksestä toteutukseen kuudessa kuukaudessa. Matkamme tähän päivään.

Muutokseen päästään yhdessä

Jos Icebug jää tavoitteensa kanssa yksin, emme voi auttaa maapalloa. Jos saamme yritykset ja yksilöt mukaan, pääsemme tavoitteeseen yhdessä.

Pyrimme kestävän kehityksen ohjelmassamme mahdollisimman läpinäkyvään toimintaan. Jaamme sekä onnistumiset että epäonnistumiset, jotta muut voivat seurata esimerkkiämme. Jaamme mielellämme kokemuksiamme muiden yritysten kanssa ja kerromme, mitä he voivat omalta osaltaan tehdä. Ota meihin yhteyttä, autamme mielellämme!

 • Ilmastoprojektimme
  • Haluatko tietää, mistä Icebug on ostanut päästöhyvityksiä?
  • Katso täältä!
 • YK:n Climate Neutral Now
  • Täällä yritykset ja yksilöt voivat seurata Icebugin aloitetta
  • Ota osaa

Osana muutosta

 • Maailmanmestari Tove Alexandersson
  • ”Rakastamani laji on oleellisesti riippuvainen metsistä ja talvesta. On todella inspiroivaa olla mukana sellaisen yhtiön toiminnassa, joka kantaa vastuunsa ympäristöstä.”
 • Markus Torbegy
  • ”Ihailen Icebugin kestävää toimintatapaa. Yritys investoi lastemme tulevaisuuteen ja on yksi niistä harvoista yrityksistä, joka tekee juuri sen, mitä pitääkin.”

Rahalla ei pääse eroon velvollisuudesta toimia vastuullisesti. Olemme saavuttaneet vasta ensimmäisen tavoitteemme. Seuraava haasteemme on vähentää toimintamme negatiivisia vaikutuksia asteittain.