Nasta- ja kitkakengät ehkäisevät liukastumisia

3.11.2022, Juho

Liukkaat kelit koskettavat kaikkia. Kaatumiset, liukastumiset ja onnettomuudet näkyvät tilastoissa: jokaisena talvikuukautena noin 20 000 suomalaista loukkaantuu ulkona liukastumisen vuoksi (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, 2019). Todellisuudessa liukastumisia tapahtuu paljon enemmän, sillä läheskään jokainen liukastuminen ei päädy tilastoihin. Tapaturmat näkyvät myös sairaspoissaolojen määrissä. Yhteinen tekijä lähes kaikissa liukastumisonnettomuuksissa on keliin nähden liian liukkaat kengät.

Liukkaat kelit kestävät vuosittain useamman kuukauden. Suomen vaihtelevat sääolosuhteet ja pitkä talvikausi lisäävät ulkotyöntekijöiden, työmatkalaisten ja talviliikkujien turvallisuusriskejä. Petollisin paikka on peilijäinen katu. Vähemmän liukkailla keleillä pettää puolestaan helposti harkintakyky, kun liukkautta ei huomaa tai sitä ei tajua varoa.

Syksyllä liukkautta lisää pintojen märkyys (puu, kallio ja polut) ja talvella puolestaan lumi ja jää. Riskialtteinta aikaa on pääkallokeli, jolloin peilijään päällä on vettä. Ilmiö syntyy, kun sää lämpenee lumi tai pakkasjakson jälkeen plussalle ja samaan aikaan sataa vettä tai alijäähtynyttä vettä. Lämpötilojen sahaaminen ylös ja alas lisää liukkauden riskiä.

Liukastumiset aiheuttavat lieviä ja vakavia vammoja

Liukkailla keleillä vahinkoja aiheuttavat kaatumiset, putoamiset ja kompastumiset. Tyypillisiä vammoja ovat nyrjähdykset ja venähdykset. Lievempien haaverien lisäksi esiintyy myös päävammoja, sijoiltaanmenoja, halvaantumisia ja murtumia. Poikkeuksellisen liukkaissa olosuhteissa nastat antavat pettämättömän alustapidon pureutumalla jäähän ja lumeen. Lumiselle kelille ja kaupunkiin riittää usein kitkakenkien pito. Kitkat soveltuvat esimerkiksi työmatkaliikkujille ja ulkotyöntekijöille, jotka liikkuvat myös sisätiloissa työpäivänsä aikana.

Nasta- ja kitkakenkien käyttö on tehokkain tapa ehkäistä liukastumisonnettomuuksia. Kunnollisten jalkineiden lisäksi turvallisuutta parantaa matkaan varattu riittävä aika. Jalankulkijoille on oma säätiedotuksensa, josta voi tarkistaa miten liukkaassa kunnossa tiet ovat; lumiselle kelille riittää kitkakengät, jäinen keli vaatii nastakengät.

Icebugin pitoa antavat kengät ovat entistä ekologisemmat

Icebug tekee talvijalankulkijoille soveltuvia, lumessa ja jäällä pitoa parantavia kitka- ja nastakenkiä, jotka pitävät askeleen tukevasti maassa kiinni. Keväällä 2019 Icebug oli maailman ensimmäinen ilmastoneutraali ulkoilujalkineita valmistava yritys.

Icebugilla on selkeä tavoite: tehdä laadukkaita sekä ja pitäviä kenkiä ilmaston kannalta kestävästi. Icebug pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja sekä vähemmän ympäristöä kuormittavia valmistustapoja. Yrityksen tavoitteena on tehdä jalkineista myös pitkäikäisiä. Pitkään käytössä kestävät kengät ovat vastuullisemmat. Icebug kannustaa jokaista pitämään huolta kengistään säännöllisellä huollolla, jotta ne kengät kestäisivät käyttöä mahdollisimman pitkään.

Tutustu mallistoon.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK. (30.11.2019) Kodin turvaopas. Haettu osoitteesta http://www.kodinturvaopas.fi/

#kitkakengät #nastakengät